“Ze ruiken het als je bang bent”
terug naar overzicht

“Ze ruiken het als je bang bent”

Voorstelling Jeugdcriminaliteit

Justin belandt als tiener in de wereld van geweld en criminaliteit. Een leven dat op het eerste gezicht spannend lijkt, maar op den duur beklemmend is en angstig maakt. Van politieachtervolgingen tot detentie, in deze theatervoorstelling leeft het publiek mee met het leven van een jongere die op het verkeerde pad is geraakt en langzaam weer in de bovenwereld probeert te komen..

De voorstelling Ze ruiken het als je bang bent is gebaseerd op ervaringsverhalen van jongeren die op jonge leeftijd in aanraking kwamen met criminaliteit. Het leven van een jonge crimineel kan eenzaam zijn. Angsten, verlangens, frustraties, alleen in een bikkelharde wereld. Tot wie kan Justin zich keren?

Na de voorstelling vindt er een nagesprek plaats. Hoe kan de regio Haaglanden meer grip krijgen op jongeren die in de criminaliteit belanden? Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat jongeren afglijden in de zware criminaliteit?

Onderzoeksjournalistiek

Afgelopen half jaar deden onderzoeksjournalisten van Omroep West onderzoek naar jeugdcriminaliteit in de regio Haaglanden. Dat deden zij in samenwerking met De Balie Live Journalism (Amsterdam) en Spot on Stories (Noord-Brabant). Ze brachten de wereld van jeugdcriminaliteit in kaart, spraken met ex-criminelen, hulpverleners, beleidsmakers, docenten, experts en ouders. Theatermaker Jelle Zijlstra heeft op basis van deze waargebeurde verhalen de theatervoorstelling Ze ruiken het als je bang bent gemaakt.

Onderzoek Omroep West: Monica Lam en Karlijn Saris
Onderzoek de Balie Live Journalism: Monique Hindriks, Gatool Katawazi, Katarina Schul, Zara Toksöz
Onderzoek Spot On Stories: Anna Deems en Mattijs Smit

Regisseur en scenario: Jelle Zijlstra
Spel: Yari van der Linden
Beeld: Michelle van der Plas en Jos Kuklewski
Techniek: Jasper van Oorschot, Roland van Ulden en Ryan Oduber

De toegang tot de voorstelling is gratis. Wel verzoeken we je om je vooraf aan te melden via dit aanmeldformulier.


Omroep West werkt samen met De Balie Live Journalism in Amsterdam en Spot On Stories in Eindhoven. De voorstelling speelt daar ook:

Amsterdam: 20 januari – De Balie

Eindhoven: 30 januari – Natlab
 

  • donderdag 26 januari
  • 20:00
  • De Vaillant