Voetnoot* & Iftar - Ramadan editie
terug naar overzicht

Voetnoot* & Iftar - Ramadan editie

Op woensdagavond 5 april vindt de volgende editie van Voetnoot* plaats. Voetnoot* is een maandelijks interviewprogramma in theater De Vaillant. Hizir Cengiz is de vaste interviewer en gastheer. Deze keer spreekt hij met Jiyan Düyü, Beri Shalmashi en Lamia Makaddam. Omdat deze Voetnoot* valt in de ramadanmaand wordt na afloop een maaltijd geserveerd, voor vastenden en niet-vastenden, voor moslims en niet-moslims. 

Jiyan Düyü

Als afstudeerproject maakte Jiyan Düyü vorig jaar de korte film 'Birds Fly Back'. Ze volgt daarin een groepje kinderen dat danst, zingt, voetbalt. En twee jongetjes vertellen over hun koeien en vogeltje die ze eens kwijtraakten. Op een wonderlijke manieren kwamen die dieren toch thuis. De film spat van de kinderlijke zorgeloosheid. Birds Fly Back heeft Jiyan al meerdere nominaties en prijzen opgeleverd.  

In Voetnoot* bekijken we de film (9 minuten) en vertelt Jiyan over haar maakproces en dromen. 

Beri Shalmashi

Beri Shalmashi is scenarist en regisseur en voorziet regelmatig de Nederlandse media en politiek van context bij de opstanden in Iran. Ze werkt als consulent voor het Nederlands Filmfonds en is directeur van programmabureau Avanti. Beri's film ‘Mama’ werd genomineerd voor een Gouden Kalf en won de prestigieuze Zilveren Camera voor Storytelling met ‘Big Village’, een interactieve film over de Iraans-Koerdische strijd tegen het regime in de jaren tachtig. Ze bezocht recent de grens met Iran in Iraaks Koerdistan, waar ze voor Frontlinie (VPRO) sprak met sleutelfiguren uit de revolutie-in-de-maak.

Cengiz spreekt met Beri over haar films, haar Koerdische roots en de maakbaarheid van je identiteit.  

Lamia Makaddam

‘Het zijn boeiende gedichten, omdat ze zo direct aanspreken en een andere, nieuwe kijk bieden op alledaagse dingen’, schrijft Literair Nederland in een recensie van ‘Vrijetijdsgedichten’. Dat is de titel van het laatste dichtbundel van de Haagse dichter Lamia Makaddam. Behalve dichter is Lamia ook vertaler. Zo vertaalde ze de roman ‘Jij zegt het’ van Connie Palmen naar het Arabisch.  

Lamia draagt in Voetnoot* voor uit haar werk, vertelt over de verhalen die ze nog wil vertellen en de kunst van vertalen. 

Aanmelden

Voetnoot* begint om 19:00. Je bent van harte welkom om deze interviews bij te wonen en na afloop (rond 20:30) mee te eten (halal en vega). De entreeprijs is €5; met een Ooievaarspas: €2,50. 

  • woensdag 05 april
  • 19:00
  • Gele Zaal
  • € 0,00 (Cultuur DH)
  • € 5,00 (Ticket)
  • € 2,50 (Ooievaarspas)
  • Koop hier je ticket