Analemma
terug naar homepage

Analemma

Premiere Analemma: een dekoloniserend club dans ritueel waarin queer mensen van kleur centraal staan | zaterdag 4 september | 20.00 uur

Koop hier je kaartje

Analemma is een queer manifest om rituelen te creëren vanuit hybride identiteiten, en verschillende multiculturele realiteiten, die tot stand zijn gekomen door een pijnlijke geschiedenis en hedendaags kolonialisme. 

In februari van dit jaar waren Fazle en dansers Devika Chotoe, Mohamed Boujarra, Pauolo Yao, Nadia Bekkers, and Naomie Pieters klaar om het ritueel Analemma aan het publiek te tonen.  Door Corona werd de première uitgesteld. Op 27 februari 2021 gaf Fazle een online workshop waarin deelnemers werden uitgenodigd een eigen ritueel te creëren. 

Analemma gaat nu eindelijk in première, mét publiek.

Over Analemma

Fazle Shairmahomed maakt samen met vijf andere dansers een ritueel van dekolonisatie, waarin queer mensen van kleur centraal staan. Hierin zoeken ze naar een gemeenschappelijke ruimte voor een spiritueel proces over de vraag: wat is de relatie met je voorouders? Samen creëren ze een ruimte voor intimiteit, ook al ervaren we afstand. Afstand door onze persoonlijke geschiedenis en realiteiten, die gevuld zijn met trauma, maar ook met veerkracht en verlangen naar genezing.

Met dit ritueel word je als bezoeker uitgenodigd om na te denken over de relatie met je voorouders. Als het gaat om het reflecteren op onze gedeelde koloniale geschiedenis, hebben we allemaal verschillende rollen en plaatsen in het genezingsproces. In dit ritueel zullen queer mensen van kleur centraal staan.

Geïnspireerd door islamitische/Sufi tradities van Gnawa, Zar en de draaiende Dervish; Japanse Butoh, Surinaamse Winti, Hindoe rituelen, Bubbling, en Zuid-Afrikaanse Gqom.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Meemaakpodiumregeling, theater De Vaillant, CLOUD danslab, Dancing on the Edge, CultuurSchakel, Cultuurfonds, Fonds 1818, Fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Stroom Den Haag, Gemeente Den Haag, en Stichting Maruf

Initiator en danser: Fazle Shairmahomed
Gemaakt in samenwerking met dansers: Devika, Chotoe, Mohamed Boujarra, Paolo Yao, Nadia Bekkers, en Naomie Pieter
Compositie, geluidsontwerp, en live geluidskunt: ..FormerlyKnownAs..
Kostuum ontwerp: Danny Bislik
Licht ontwerp: Fred Janssen
Fotografie: Jassir Jones / Goedkroon
Visueel ontwerp en illustratie: Nazrina Rodjan / Hidden Lion Studio
Video en trailer: Joël van Dooren
Artistiek coach: Junadry Leocaria
Advies: Damani Leidsman, Olave Nduwanje, Yun Lee, Natasja van ‘t Westende, Jacqueline Heerema, en Katayoun Arian


Met dank aan iedereen die heeft deelgenomen aan de Decolonizing Dance classes  in theater De Vaillant voor en tijdens de pandemie.