BARTALK #18
terug naar overzicht

BARTALK #18

Death and the afterlife

BARTALK is een interdisciplinaire serie van storytelling en optredens die plaatsvinden in verschillende cafés in Den Haag. Elk evenement bestaat uit vier optredens van een kwartier over diverse onderwerpen binnen een thema. Alles is mogelijk zolang er geen powerpoint presentatie wordt gebruikt en de presentatie binnen het thema van het evenement valt.

Het thema van deze editie is de dood en het leven na de dood. Dit is vaak een moeilijk onderwerp, en de huidige generatie ervaart een complexiteit door technologie, tradities, beleid die voortdurend verandert, onbegrip tussen verschillende culturen enzovoorts. In deze editie van BARTALK stellen we onszelf de volgende vragen: Hoe rouwen wij om degenen die zijn overleden? Hoe kunnen we omgaan met mensen die om het leven zijn gekomen door geweld? Wat gebeurt er met onze lichaam en data als we overleden zijn? Hoe bereiden we ons voor op de dood in een digitaal tijdperk?

Marian Markelo (Nana Efua)

Winti priesteres Marian Markelo (Nana Efua) vertelt over de oorsprong van de Afro-Surinaamse natuurgodsdienst, de goden en godinnen en de rituelen in de Winti-religie. Waarom kunnen mensen bijvoorbeeld tijdens een Winti-ritueel in trance raken? En welke rol spelen voorouders in het leven? Markelo beschrijft Winti als ‘een filosofische en religieuze uiting uit Suriname die zijn oorsprong vond in de slavernij.

 

Raoni Muzho Saleh

Raoni Muzho Saleh is een artiest en een choreograaf. Raoni’s werk is gevormd door cultureel en fysiek ontheemd te zijn vanaf een jonge leeftijd. Geboren in Kabul, Afghanistan en opgegroeid in Peshawar, Pakistan en momenteel gevestigd in Amsterdam. Hierdoor leert Raoni over constante transformatie, veerkracht en empathie en zij delen deze perspectieven met anderen door middel van geluid en dans.

 

José Montemayor

José Montemayor is Beeldend kunstenaar, psychonaut en VR-programmeur. José heeft zelf een bijna-doodervaring ontworpen, ‘Death is Only the Start’. Dit is gebaseerd op de emotionele staat van openbaring van iemand die zegt een bijna-dood ervaring heeft ervaren.

 

Gabriel Acha

Gabriel Acha is geobsedeerd door verzamelen. “De afgelopen vijftien jaar heb ik mineralen, antiek, postzegels, munten en fossielen verzameld. De Cabinets of Curiosities die de voorgangers waren van de hedendaagse musea, zijn mijn bronnenmateriaal geweest […] Ik werk met planten en zaden en bemiddel ze met hars.”

Kijk voor verdere info en volgende data op de website van BARTALK.

Dit programma is onderddeel van het Artist In Residence programma van De Vaillant/HOMEGROWN

  • vrijdag 07 februari
  • 20:00
  • De Vaillant