Première Umad
terug naar overzicht

Première Umad

HomeGrown

उमड़
Umad
decolonizing rituals

Fazle Shairmahomed, Taskien Khudabux, Anima Jhagroe-Ruissen, Rubaina Bhikhie,
en gefilmd door Tanja Busking

In een tijd waarin activisme voor sociaal rechtvaardigheid groeit, terwijl er sprake is van een pandemie, gaat de noodzakelijke strijd voor dekolonisatie wereldwijd standvastig door. Mensen ervaren gevoelens van angst, woede, en eenzaamheid, maar creëren ook ruimte voor healing, veerkracht en empowerment. Wij maken verbinding met onze voorouders door eeuwenoude wijsheid en herdefiniëren wie wij zijn en wij kunnen zijn in de wereld van vandaag.

Met steun van Masala Movement Productions en theater De Vaillant is het mogelijk gemaakt om de eerste beelden te maken voor deze short film. Vier kunstenaars van Surinaams-Hindostaanse afkomst komen samen in deze film: danser en performance kunstenaar Fazle Shairmahomed, theatermaker/performer en filmmaker Taskien Khudabux, henna artist en Kathak danser Anima Jhagroe-Ruissen, en poët en rapper Rubaina Bikhie. In de eerste beelden van de film zien jullie Fazle Shairmahomed die danst naar een staat van trance, geïnspireerd door Soefi dans rituelen Gnawa en Zar, en de Afro-Surinaamse Winti cultuur.

In Umad (in Hindi उमड़: emotionele overvloed), zien we hoe vier Surinaams-Hindostaanse kunstenaars een innerlijke reis maken en zichzelf wedervinden, afgezonderd van elkaar, aan de zee en de Haagse duinen. Geraakt tot in de ziel door het Nederlandse kolonialisme maar op verschillende wijze beïnvloed en gevormd door hun eigen levenservaringen op het gebied van geloof, gender, en seksualiteit, vertalen zij op authentieke wijze hun visie op dekolonisatie en healing.

Aan de zee vinden zij een moment om te reflecteren, en persoonlijke rituelen uit te voeren voor hun spirituele reis naar dekolonisatie. Ze gaan in gesprek met een geschiedenis van gedwongen arbeidsmigratie en kolonialisme, de ontkenning van culturen waar ze toe behoren, en de onderdrukkende systemen die nog steeds levend zijn vandaag. Het onderzoek voor deze film is mede mogelijk gemaakt door dekoloniserend wetenschapper Zuleika Sheik.
 

DE KUNSTENAARS

Fazle Shairmahomed is een performance kunstenaar en danser, afgestudeerd in culturele antropologie en Midden-Oosten studies/Arabisch. Hij maakt voornamelijk dekoloniserende rituelen, waarmee hij tegelijkertijd de relatie met het publiek, en de zintuiglijke waarneming transformeert. De manier waarop zijn lichaam is gepolitiseerd als een Nederlands Surinaams-Hindoestaanse moslim queer man creëert een noodzaak die zijn artistieke keuzes vorm geeft. Vanuit deze alledaagse realiteit houdt hij zich bezig met thema’s als de dood, wedergeboorte, voorouders, belonging, koloniale geschiedenis, en healing.

Taskien Khudabux is theatermaker/performer en filmmaker. In haar artistieke werk omarmt zij menselijkheid in alle extremiteiten zonder schaamte of oordeel. Zij gelooft dat verlichting tot stand komt door de duisternis te omarmen. In deze short film zal zij focussen op haar eigen imperfecties in relatie tot haar wortels en vrouwelijke identiteit. Haar performance zijn beelden die verhalen vertellen over de onderliggende pijn.

Anima Jhagroe-Ruissen doet artistiek onderzoek naar transnationale identiteiten. Het hybride karakter van deze identiteiten vormen een belangrijk uitgangspunt in Anima’s kunst. Als artiest verkent ze de interacties tussen haar hennakunst en dans. Voor deze short film duikt Anima in haar emotie en ervaring tijdens de Corona-crisis. Een tijd waar ze tegenstellingen ziet verscherpen, waar bestaande relaties elkaar versterken, maar er geen tijd is om trauma’s te verwerken. Met de ontwikkeling van haar nieuwe bewegingstaal en experimentele hennakunst probeert ze maatschappelijke vraagstukken aan de kaak te stellen.

Rubaina Bhikhie is dichter en rapper, geboren op Schrikkeldag. In haar teksten bevraagt zij de dominante norm van onze huidige maatschappij en terwijl zij dit doet beschrijft ze in haar gedichten hoe zij realiteit ervaart. Haar filosofie en overtuigingen staan centraal in haar Leven, voordrachten en lyrics. Ze heeft een spirituele kijk op dat wat men het Leven noemt; dit zorgt ervoor dat zij de dominante morm blijft bevragen. Hoewel Liefde doorsijpelt in alles wat ze doet en 'Power of Spirit' haar diepste overtuiging is, zal zij in deze short film tevens de pijn delen die gepaard gaat met het bevragen.

Tanja Busking is filmmaker met een scherpe focus en gevoel voor spanningsopbouw in haar films. De onderwerpen binnen haar werk richt zich voornamelijk op het kruispunt van kunst en science, dans/beweging, technologie en nieuwe media. Binnen deze shortfilm zoekt zij de uitdaging om de verhalen van de vier kunstenaars in het licht te brengen op een manier die impact heeft. Tevens grijpt zij dit project aan om zich bewust te worden van het privilege dat zij heeft rondom haar positie als niet-gekleurde in een Westerse maatschappij en laat andere stemmen in dit project haar doen inspireren tot iets dat uiteindelijk groeit tot iets dat groter is dan onszelf. 

  • zondag 13 september
  • 11:00
  • De Vaillant