Symposium
terug naar overzicht

Symposium

Pharos

Symposium vrouwelijke genitale verminking in Nederland – Omvang en risico anno 2019

Pharos presenteert op maandag 24 juni in Den Haag de resultaten van het onderzoek naar de prevalentie- en incidentie van vrouwelijke genitale verminking (vgv) in Nederland. Het onderzoek is in samenwerking met Erasmus MC uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Heb je in je werk als onderzoeker, beleidsmaker, zorgverlener of vrijwilliger te maken met vgv, dan nodigen we je van harte uit om bij de presentatie aanwezig te zijn.

Het is belangrijk om beleid ten aanzien van vgv te baseren op recente en betrouwbare cijfers. We delen graag onze conclusies en aanbevelingen die je kunnen ondersteunen bij beslissingen over prioriteiten in zorg en preventie ter voorkoming van vgv.

Vrouwelijke genitale verminking (vgv) is een serieus probleem. Naar schatting zijn wereldwijd 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. Jaarlijks lopen meer dan 3 miljoen meisjes het risico om besneden te worden. Sinds de jaren negentig wonen er in Nederland vrouwen en meisjes, die geëmigreerd zijn uit landen waar vrouwelijke genitale verminking voorkomt.

Door de recente toename van vluchtelingen krijgen (zorg)professionals in Nederland steeds vaker met vgv te maken. Wereldwijd wordt vgv gezien als schending van de mensenrechten en is in Nederland strafbaar als vorm van mishandeling of kindermishandeling. De kans op lichamelijke klachten en medische complicaties is groot bij groot, zowel tijdens de ingreep als ook daarna. Het prevalentie- en incidentieonderzoek dat 24 juni gepresenteerd wordt is een herhaling van een eerder onderzoek uit 2013.

Aanmelden kan via de website van Pharos.

Over Pharos

Het landelijk expertisecentrum Pharos draagt bij aan het terugdringen van grote gezondheidsverschillen. Dat doen wij door nationale en internationale kennis te verzamelen, te verrijken en te delen. Het gaat om wetenschappelijke kennis, praktijkkennis van zorgverleners, beleidsmakers en andere professionals. En ervaringskennis van mensen om wie het uiteindelijk gaat.

Ruim 30 jaar al delen wij deze kennis en expertise op het gebied van gezondheidsverschillen. Bijvoorbeeld via onderzoek, advies, trainingen, workshops, bijeenkomsten en praktische publicaties; van handreikingen tot beeldverhalen.

  • maandag 24 juni
  • 12:00
  • De Vaillant