Tipiko Den Haag: Seú+Simadán=Fiesta! smaakt naar meer!
terug naar overzicht

Tipiko Den Haag: Seú+Simadán=Fiesta! smaakt naar meer!

Tipiko Den Haag: Seú+Simadán=Fiesta! smaakt naar meer!

Zaterdag 15 april vond de première van Seú+Simadán=Fiesta! plaats in theater De Vaillant. Tijdens de volledig uitverkochte voorstelling genoot het publiek van een combinatie van theater, poëzie, dans en heel diverse muziek van Curaçao en Bonaire.

“Dit moeten jullie niet bij één voorstelling laten!”

Iedereen die kennis maakt met de muziek van de benedenwindse eilanden zal zich verbazen over de diversiteit aan muziekstijlen die deze drie eilanden hebben voortgebracht. Tipiko Den Haag gaf deze avond een inkijkje in een heel aantal van deze muziekstijlen. Zo waren er tijdens de ontvangst twee heel geliefde muzieksoorten uit de muziekgeschiedenis van Curaçao te horen: Antilliaanse walsen en mazurka's van componisten van de bekende Curaçaose componistenfamilie Palm. Tijdens het muziektheaterstuk volgden weer andere muzieksoorten, zoals het "dansa", "tumba" en "seú" ritme.

‘Het is fascinerend dat in de Antilliaanse muziek de afzonderlijke elementen, zoals Afrikaanse percussie en Europese snaarinstrumenten, afzonderlijk herkenbaar zijn gebleven en toch zo’n mooi geheel vormen’ zei Harrie van de Louw, directeur van theater De Vaillant na de voorstelling.

Tipiko Den Haag zoekt bovendien de contrasten op door in de uitvoeringen van de muziek te variëren tussen volledige bezettingen met o.a. piano en contrabas tot a capella uitvoeringen en het Afro-Curaçaose tambú-geluid van uitsluitend percussie en zang.

Voor het publiek met een Antilliaanse achtergrond waren de traditionele liedjes een feest van herkenning; voor alle andere bezoekers was het bijzonder om door middel van het Nederlandstalige theaterstuk ook een inkijkje te krijgen in een aantal tradities van de benedenwindse eilanden. De muziek stond niet los van het geheel, maar maakte onderdeel uit van een veel bredere voorstelling, met dans, geprojecteerde illustraties van o.a. Curaçaose landschappen en zelfs poëzie. De bekende Curaçaose dichter Walter Palm droeg tijdens deze voorstelling een aantal van zijn meest sprekende gedichten voor, tot groot genoegen van het publiek.

Een theaterstuk om nog lang van na te genieten

Het theaterstuk "De gestolen trommel" is een magisch-realistisch verhaal over liefde, hebzucht en verschillen tussen generaties. Hoofdpersoon Ronny steelt de traditionele trommel van zijn opa, waarna alles in zijn leven, zeker ook in de liefde, snel bergafwaarts gaat. Kan hij zijn fout nog herstellen?  

Schrijversduo en echtpaar Julian Starink en Guiselle Starink-Martha: “de setting is die van het Curaçao van pakweg een eeuw geleden, maar we hebben bovenal een verhaal willen schrijven dat een universele boodschap in zich draagt: je kunt luisteren naar de stem van de duisternis en hebzucht, of je kunt je hart volgen. En op beide wegen zal je de nodige obstakels tegenkomen en zal je al je creativiteit nodig hebben!”

De avond werd -onder het genot van Antilliaanse hapjes en drankjes- afgesloten met muziek. Traditionele muziek van Bonaire; heerlijke liedjes voor iedereen die houdt van ritmische rootsmuziek. En natuurlijk werd daar heerlijk op gedanst, want te lang stil zitten op deze Caribische muziek is eigenlijk onmogelijk!

Tipiko Den Haag is in gesprek met theaters elders in het land om het evenement opnieuw te vertonen. Like + volg Tipiko Den Haag op facebook:  www.facebook.com/tipikodenhaag/ voor foto’s, filmpjes en evenementen. Voor meer info: stuur een mailtje naar: tipikodenhaag@gmail.com. We houden je dan op de hoogte van de volgende voorstellingen.