Voetnoot*
terug naar homepage

Voetnoot*

Reserveer je kaartje voor Voetnoot*: klik hier

Op woensdagavond 5 april vindt de volgende editie van Voetnoot* plaats. Voetnoot* is een maandelijks interviewprogramma in theater De Vaillant. Hizir Cengiz is de vaste interviewer en gastheer. Deze keer spreekt hij met Jiyan Düyü, Beri Shalmashi en Lamia Makaddam. Omdat deze Voetnoot* valt in de ramadanmaand wordt na afloop een maaltijd geserveerd, voor vastenden en niet-vastenden, voor moslims en niet-moslims. 

Jiyan Düyü

Als afstudeerproject maakte Jiyan Düyü vorig jaar de korte film 'Birds Fly Back'. Ze volgt daarin een groepje kinderen dat danst, zingt, voetbalt. En twee jongetjes vertellen over hun koeien en vogeltje die ze eens kwijtraakten. Op een wonderlijke manieren kwamen die dieren toch thuis. De film spat van de kinderlijke zorgeloosheid. Birds Fly Back heeft Jiyan al meerdere nominaties en prijzen opgeleverd.  

In Voetnoot* bekijken we de film (9 minuten) en vertelt Jiyan over haar maakproces en dromen. 

Beri Shalmashi

Beri Shalmashi is scenarist en regisseur en voorziet regelmatig de Nederlandse media en politiek van context bij de opstanden in Iran. Ze werkt als consulent voor het Nederlands Filmfonds en is directeur van programmabureau Avanti. Beri's film ‘Mama’ werd genomineerd voor een Gouden Kalf en won de prestigieuze Zilveren Camera voor Storytelling met ‘Big Village’, een interactieve film over de Iraans-Koerdische strijd tegen het regime in de jaren tachtig. Ze bezocht recent de grens met Iran in Iraaks Koerdistan, waar ze voor Frontlinie (VPRO) sprak met sleutelfiguren uit de revolutie-in-de-maak.

Cengiz spreekt met Beri over haar films, haar Koerdische roots en de maakbaarheid van je identiteit.  

Lamia Makaddam

‘Het zijn boeiende gedichten, omdat ze zo direct aanspreken en een andere, nieuwe kijk bieden op alledaagse dingen’, schrijft Literair Nederland in een recensie van ‘Vrijetijdsgedichten’. Dat is de titel van het laatste dichtbundel van de Haagse dichter Lamia Makaddam. Behalve dichter is Lamia ook vertaler. Zo vertaalde ze de roman ‘Jij zegt het’ van Connie Palmen naar het Arabisch.  

Lamia draagt in Voetnoot* voor uit haar werk, vertelt over de verhalen die ze nog wil vertellen en de kunst van vertalen. 

Aanmelden

Voetnoot* begint om 19:00. Je bent van harte welkom om deze interviews bij te wonen en na afloop (rond 20:30) mee te eten (halal en vega). De entreeprijs is €5; met een Ooievaarspas: €2,50. 


Voetnoot* De Podcast

In Voetnoot*-de podcast voert de jonge, prijswinnende journalist Hizir Cengiz dieptegesprekken met verscheidene bronnen. Hij reist daarvoor naar de Haagse Schilderswijk, Moerwijk, de Amstel en Amsterdam Oud-West. 

Luister nu naar de eerste en tweede Voetnoot* podcast, met schrijver Philip Huff, over zijn bestseller 'Wat je van bloed weet', trauma's en huiselijk geweld, en met Bettelies Westerbeek, over haar werk als pastor in Moerwijk en seksisme in de kerk. 

Je luistert de podcast via Spotify, klik hier. 


 


Heb je een Voetnoot* livestream gemist? Bekijk hieronder alle afleveringen terug

 

Voetnoot* 12-10-2022 | Hizir in gesprek met Rabin Baldewsingh

 

Voetnoot* 12-10-2022 | Hizir in gesprek met Emine Uğur

 

Voetnoot* 7-9-2022 | Hizir in gesprek met Margrite Kalverboer (Kinderombudsman)

 

Voetnoot* 7-9-2022 | Hizir in gesprek met Nisrine Mbarki

 

Voetnoot* 11-5-2022 | Hizir in gesprek met Bilal Sahin

 

Voetnoot* 11-5-2022 | Hizir in gesprek met Tara Artz

 

Voetnoot* 11-5-2022 | Hizir in gesprek met Mohammed el Arrag

 

Voetnoot* 6-4-2022 | Hizir in gesprek met: Ibtissam Abaâziz 

 

Voetnoot* 6-4-2022 | Hizir in gesprek met: Peter Strating

 

Voetnoot* 6-4-2022 | Hizir in gesprek met: Insaf el Assouad

 

Voetnoot* 2-2-2022 | Hizir in gesprek met: burgemeester Jan van Zanen & Haagse Jongerenambassadeurs


Voetnoot* 19-1-2022 | Hizir in gesprek met: Asma Ben Nejma & Chris Keulemans


Voetnoot* 1-12-2021 | Hizir in gesprek met: Fatoş Ipek-Demir & Aukje van Roessel


Voetnoot* 3-11-2021 | Mohammed El Baroudi en Hizir Cengiz in gesprek met: prof. dr. Hanan El Marroun & Fatma Aktaş


Voetnoot* 6-10-2021 | Mohammed El Baroudi en Hizir Cengiz in gesprek met: Karim Eloutta & Attry Ramdhani


Voetnoot* 8-9-2021 | Mohammed El Baroudi en Hizir Cengiz in gesprek met: Rudy van der Beek & Bertus de Wolff


Voetnoot* 24-6-2021 | Mohammed El Baroudi en Hizir Cengiz in gesprek met: Ilah Rubio & Rosetta Leiendecker


Voetnoot* is een Haags podium voor filosofie, twijfel, kunst en zielenroerselen. Na een succesvol eerste seizoen, is het maandelijkse interviewprogramma terug in theater De Vaillant.

Hizir Cengiz, een jonge prijswinnend journalist, is de vaste interviewer. Aan zijn ronde tafel ontvangt hij maandelijks verscheidene bronnen: de burgemeester, een poëet, iemand die laaggeletterd is, een promovendus, een zangeres, bijvoorbeeld. Zo zoekt Hizir Cengiz in een-op-eengesprekken de diepgang, context, het kleine verhaal, nieuwe gezichten, het ongehoorde en ongeziene, de marge.  

 

Hizir Cengiz heeft dit studiejaar de bachelor Rechtsgeleerdheid afgerond. Hizir schrijft onder andere webcolumns voor De Groene Amsterdammer en is Correspondent Twijfel bij De Correspondent. In 2017 won hij met zijn essay 'De wereld is een bak vol modder' de Jan Paul Bresser Prijs.

 

 

 

 


 

 

Voetnoot* is mede tot stand gekomen dankzij deze partners: