Voetnoot*
terug naar homepage

Voetnoot*

Woensdag 1 december 2021 - te gast zijn: Fatoş Ipek-Demir & Aukje van Roessel

Hizir Cengiz gaat op woensdag 1 december live in gesprek met twee bijzondere mensen. Voetnoot* wordt live gestreamd. Bekijk de livestream hieronder. 

Fatoş Ipek-Demir 

Fatoş Ipek-Demir zet zich al jaren in voor cultuursensitieve zorg en ze vertolkt de stem van de biculturele mantelzorger. Zelf droeg Ipek-Demir meer dan een decennia de zorg voor haar vader, die op 21 september zijn laatste adem uitblies. Hizir Cengiz praat met Ipek-Demir over de noodzaak en stand van cultuursensitieve zorg. 

Aukje van Roessel

Aukje van Roessel begaf zich in totaal een kwart eeuw tussen Tweede Kamerleden. Elke dinsdag fietste Van Roessel naar het Binnenhof en de laatste 12,5 jaar schreef ze voor opinieblad De Groene Amsterdammer een kroniek, getiteld: “In Den Haag”. Voor haar kroniek ontving ze de Anne Vondelingprijs 2015. Sinds een maand is Van Roessel met pensioen. Hizir Cengiz blikt met Van Roessel terug op haar tijd als journaliste op het Binnenhof.

Bekijk de livestream hieronder of via deze link.

 

 


Voetnoot* is een nieuw Haags podium voor gesprekken, filosofie, twijfel en zielenroerselen. In theater De Vaillant, midden in Den Haag, waar het weleens knettert en bruist, maar tegelijkertijd veel verhalen onderbelicht en onverteld zijn, wordt er ruimte gemaakt voor het gesprek. De jonge Haagse publicisten n Hizir Cengiz gaat in gesprek met verscheidene bronnen, opzoek naar die verhalen. Voetnoot is geboren uit het gemis van een plaats voor uitwisseling van frustraties en herkenning.

Gesprekken over maatschappelijke verandering lijken gevangen te zitten in een cyclus tussen hectische campagnes vlak vóór verkiezingen en stille periodes daarna. Dit terwijl we dagelijks zouden moeten denken over waar we naartoe willen met Nederland en op welke manieren dit allemaal zou kunnen. Met andere woorden: elke dag zou een campagnedag moeten zijn. 

Voetnoot* zoekt in een-op-eengesprekken de diepgang van het maatschappelijke debat en probeert de bron van nuance en gesprek te zijn bij grote maatschappelijke thema's. Deze bronnen bieden met hun perspectief en ervaring de broodnodige en tijdloze context, commentaar, twijfel óf kritiek bij de dagelijkse waan. 

Zoals een voetnoot betaamt, zullen deze gesprekken de individuele opmerkingen en kanttekeningen plaatsen bij grote gebeurtenissen en abstracte thema’s, om op deze manier de gezichten erachter bloot te geven.

 

Hizir Cengiz heeft dit studiejaar de bachelor Rechtsgeleerdheid afgerond. Hizir schrijft onder andere webcolumns voor De Groene Amsterdammer en is Correspondent Twijfel bij De Correspondent. In 2017 won hij met zijn essay 'De wereld is een bak vol modder' de Jan Paul Bresser Prijs.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Eerdere edities van Voetnoot*

GESPREKSGASTEN VOETNOOT* 3 november 2021

Hizir Cengiz gaat in gesprek met Fatma Aktaş.

Culturele taboes kunnen zwaar belastend zijn voor de vrouw, gelooft Fatma. Al meer dan dertig jaar ontfermt zij zich over vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld en/of het huwelijke gevangenschap. Dit doet zij bijvoorbeeld in de Schilderswijk met stichting Avrasya. In 2020 werd Aktaş zelfs genomineerd voor de Kartiniprijs, een prijs die uitgereikt wordt aan initiatieven die bijdragen aan een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen en mannen in Den Haag. Hizir Cengiz praat met Aktaş over haar werk.

Mohammed El Baroudi gaat in gesprek met prof. dr. Hanan El Marroun

Hanan El Marroun is sinds maart 2021 is Hanan bijzonder hoogleraar Biologische psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Als neurowetenschapper en epidemioloog onderzoekt zij voorspellers van verslavingen bij kinderen en jongvolwassenen. Hanan is geboren en getogen in de Schilderswijk. Haar ouders komen uit het Noorden van Marokko (Tétouan) en zijn eind jaren 60 als arbeidsmigranten naar Nederland gekomen. Mohammed praat met Hanan over haar drijfveren en de voorbeeldfunctie die zij met haar hoogleraarschap kan vervullen.

Bekijk de livestream van woensdag 3 november terug hieronder of via deze link

 


GESPREKSGASTEN VOETNOOT* 6 oktober 2021

Hizir Cengiz gaat in gesprek met Attry Ramdhani

Als geestelijk verzorger en pandit begeleidt Attry Ramdhani patiënten in het Haaglanden Medisch Centrum, die vaak worstelen met een schuldvraag. Verder werkt Ramdhani al een decennia bij de hindoetempel Ram Mandir. Deze tempel is meermaals geteisterd door geweld. Hoe Ramdhani zijn gemeenschap gerust stelt vertelt hij aan Hizir tijdens Voetnoot*.

Mohammed El Baroudi gaat in gesprek met Karim Eloutta

Karim Ellouta (1996) is een spokenword artiest, dichter en studeert aan de hogeschool Rotterdam om leraar maatschappijleer te worden. Sinds 2018 vormt de podiumkunst een stabiel thuis voor zijn gedachten die bewegen tussen werelden van opgroeien, het nu (dunya), het hiernamaals (akhirah) en het hebben van zowel de Nederlandse als Egyptische nationaliteit. Als coördinator van Poetrycircle Den Haag en docent in opleiding timmert hij hard aan de weg voor een nieuwe generatie van wereldverbeteraars. Ook blijft hij zichzelf verbeteren: in 2020 won hij de derde plek bij het NK Poetryslam. Rouw, onzekerheid en navigeren door het volwassen leven vormen de rode draad in zijn werk. In een tijd waar de afstanden nog nooit zo groot zijn geweest, poogt Karim met zijn woorden intimiteit te bieden.

Bekijk de livestream hieronder of via deze link

 


GESPREKSGASTEN VOETNOOT* 9 september 2021

Hizir Cengiz gaat in gesprek met Bertus de Wolff

De 91-jarige Bertus de Wolff komt al zijn hele leven in buurtcentrum De Mussen in de Schilderswijk. Als ukkie ging hij mee op kamp, hij leerde er houtbewerken, ontmoette daar zijn vrouw en werd bestuurslid. Hij bezoekt het buurtcentrum nog wekelijks voor een bakje koffie en om een spelletje te doen.  Alleen: De Mussen staat op omvallen. Financieel gaat het namelijk niet goed. Hizir Cengiz spreekt met Bertus de Wolff over de waarde van De Mussen voor hem en voor de wijk.

Mohammed El Baroudi  gaat in gesprek met Rudy van der Beek

Rudy van der Beek is een veelzijdige community builder in Den Haag. Hij is actief betrokken geweest bij het agenderen en (hopelijk binnenkort) realiseren van een slavernijmonument in Den Haag.  Rudy neemt geen blad voor zijn mond als het gaat om thema’s rondom diversiteit, inclusie en studenten. Bovendien vervult hij regelmatig een waakhondfunctie en zit hij gevraagd en ongevraagd aan tafel met verschillende politieke partijen en studentenorganisaties, zoals de Landelijke Studentenvakbond. Hierin is het inbrengen van andere perspectieven en verhalen zijn kracht. En door nauw contact met zijn achterban informeert en inspireert hij jongeren in Den Haag.

Bekijk de livestream op 8 september vanaf 20.00 uur hieronder of via deze link.

 


GESPREKSGASTEN VOOR VOETNOOT* 24 JUNI 2021

Hizir gaat in gesprek met Rosetta Leiendecker: Wat als je niet dezelfde taal als de overheid spreekt? Rosetta Leiendecker kan daarover meepraten. Leiendecker is namelijk een van de vele Haagse laaggeletterden. Tevens is ze een van de taalambassadeurs bij het project 'Doe Weer Mee!'. Als ambassadeur helpt Leiendecker bij het begrijpelijk maken van de communicatie van de gemeente. Hizir Cengiz gaat in gesprek met Leiendecker over laaggeletterdheid en haar ambassadeurschap. 

Mohammed gaat in gesprek met Ilah Rubio: Ilah is een ervaren journalist die zich richt op onderzoek naar openheid, transparantie en de maatschappelijke zaak. In zijn werk brengt hij geregeld casussen aan het licht waarin mensen in schrijnende situaties verkeren en tegen bureaucratische muren oplopen.

Wil jij aanwezig zijn bij Voetnoot*? Meld je dan aan door een mail te sturen naar: communicatie@devaillant.nl (et op: er zijn maar beperkte plaatsen beschikbaar)

Bekijk de livestream hier:


Op maandag 31 mei om 20.00 uur starten we met de eerste Voetnoot*

Hizir gaat in een livestream in gesprek met Cis Deyl: Cis is een Haagse kunstenares en directeur van Stichting Make It Art Worthy (MIAW). Met MIAW verbindt Cis kunst en maatschappij op een laagdrempelige manier met elkaar.

Mohammed gaat in de eerste livestream in gesprek met Joost Heijthuijsen. Joost is programmeur bij Amare in Den Haag. Daarnaast is hij toezichthouder bij De Staat, Willem Twee en Meindert Talma en geeft hij debatles bij Bibliotheek Schilderswijk. 

De livestream bekijk je hier: